Lihtne suitsuahi

Vaata eelmist teemat Vaata järgmist teemat Go down

Lihtne suitsuahi

Postitamine  Piibu on Püh Apr 25, 2010 9:40 am

Tee ise lihtne suitsuahi


See suitsuahi valmib käepäraselt neljast fibo korstna moodulist. Suitsuahjus on lihtne suitsutada näiteks värskelt püütud kalasaaki. Kasutatav kala ei tohi siiski olla märg, sest siis ta korralikult ei suitsu. Suitsuahjus kasutatakse põletusainena tavalist grillsütt või puitu. Fibo korstnaelement on meie kliimas hästi vastupidav. Ainsaks tõsiseks ohuks võib saada pakane, õigemini niiskuse ja külma kiire vaheldumine.

Seda on sul vaja suitsuahju ehitamiseks:


* 1 paksem betoonplaat ahju aluseks või betooni plaadi valamiseks
* 4 tk 43(58) x 43(58)cm suurusi korstnaelemente(A, B, C ja D)
* 6 tk 35 cm pikkuseid, 12 mm läbimõõduga keermelatte(E, F ja G) koos mutritega
* 1 tk 3 mm paksune, 20 x 35 cm mõõtudega perfoplaat(söerest H)
* 1 tk 1,5 mm paksune, 29 x 29 cm mõõtudega terasplaat(vaheplaat K)
* 1 tk 3 mm paksune, 50 x 50 cm mõõtudega terasplaat(laastupann J)
* 1 tk 50 x 54 cm tükk 18 mm vineeri(katus P)
* 1 õhuklapp(R)
* 1 termomeeter(U),
* kivivill või mört moodulite tihendamiseks
Suitsuahi
Katus peale
Suitsuahjul peaks olema korralik katus(P), et suits ja soojus välja ei pääseks. Katus tee vineerist või punnlauast ja väikse kaldega, et vesi sinna püsima ei jääks. Katuseplaadi alla tee lihtne raam, et katus ei oleks otse riputuskonksude peal.

Detailide loetelu:
A esimene(alumine) moodul
B teine moodul
C kolmas moodul
D neljas(ülemine) moodul
E keermelatt 2 tk
F keermelatt 2 tk
G keermelatt 2 tk
H söerest
J laastupann
K vaheplaat
P katus
R õhuklapp
U termomeeter

Mõõdud pildil on antud sentimeetrites.
Moodulite vahelised vuugid võib tihendada kivivillaribade või mördi abil.

Betoonplaat ahju alla

Suitsuahju alla oleks mõistlik valada betoonplaat. Sobivas kohas eemalda ruudukujuliselt vajaliku sügavuseni pinnas ja tasanda aluspõhi.
Seejärel vala või aseta juba valmis betoonplaat kohale, kuhu kavatsed suitsuahju ehitada.


Suitsuahju ehitamine


Moodul A(alumine)


Kõigepealt tee alumisse moodulisse avatava õhuklapi(R) tarvis auk. Selleks puuri moodulisse klapi välismõõdus mõned augud ja seejärel raiu klapi suurus välja meisliga või sae see parajaks. Kruvi õhuklapp kruvide või tüüblite abil paika. Seejärel märgista kahe kandevarda(E) kinnituskohad. Need peaksid olema 30 cm vahedega ja umbes 5 cm alumise mooduli(A) ülaservast allpool. Nendele varbadele riputatakse söerest(H), mis on painutatud perforeeritud terasplaadist. Söeresti paksus peaks olema vähemalt 3 mm. Saepuru või -laastude jaoks on vaja panni(J) ja suitsu tekitamiseks tule- või soojakolde suhtelist lähedust. Laastupann peab olema samuti tehtud vähemalt 3 mm paksusest ja 50x50 cm suurusest terasplaadist, mille servad on 5cm jagu üles painutatud(pärast servade painutamist mõõdud 40x40 cm), et puru sealt maha ei pudeneks. Laastupannile laotakse suitsu andvad laastud või saepuru. Samuti jagab ja tasandab ta ka alt tulevat kuumust.
Kui sul on plaanis suitsu tegemine mõnel teisel moel, näiteks keeduplaadiga, siis söeresti teha pole vaja. Selle asemele pane paar kuumakindlat tellist.

Moodul B


Paigalda vardad(F). Neile varrastele hakkb toetuma vaheplaat(K), kuhu tilgub suitsetatavast toiduainest eralduv vedelik ja samas toimib see suitsutusruumi põhjana. Varraste(F) paigaldamiseks on kõigepealt vaja puurida elemendi(B) ühte sisekülge kaks 3,5 cm sügavust ja 14 mm läbimõõduga auku ning vastaskülge kaks 1,5 cm sügavust auku. Keera keermelatile mutter nii kaugele, et see ei segaks selle paigaldamist kohale. Paigalda vardad(F) kohale ja pinguta mutrid. Moodulile(B) tee luuk, saagides sellelt ühe külje ära. Saetud küljest saame luugi, kinnitades sellele korralikud uksehinged. Materjal nõuab, et uks kinnitataks võimalikult pikkade hingedega. Ülemine hing paigalda 2,0 cm kaugusele elemendi ülaservast ja alumine hing 6,0 cm kaugusele alaservast.
Pane luuk paika, märgi ära teiste hingepoolte kohad ja kinnita ahjuuks lõplikult. Kinnita uksele sobiv käepide ja riiv.

Moodul D(ülemine)


Neljas moodul(D) paigalda tihedalt kohale ja selle ülemisse serva kinnita kaks varrast(G). Kandurite vahe on 36 cm ja nad on ülaäärest umbes 10 cm allpool.

Need kandjad on mõeldud hoidma varraste või konksude otsa torgatud suitsukala. Kõige peale võib panna veel resti, kuhu saab panna väiksemaid kalu. Reste ja vardaid võib laduda mitmele korrusele, siis mahub kalu ahju rohkem. Suitsuahju võib panna ka termomeetri(U), mis peaks olema umbes 5 cm mooduli(D) alumisest servast ülalpool. Peale veel kaas, mida ei tohiks mingil juhul värvida.

suitsutama
Ei muud kui hõrgutisi suitsutama!

Suitsuahju ülessoojendamiseks võib kasutada mitmesuguseid soojaallikaid ja kütuseid. Kõlbab nii süsi kui ka balloonigaas. Isegi käbid või võimas elektrikeeduplaat pole välistatud. Joonisel on söerest(H), mis toetub kandjatele (E). Sellest pisut kõrgemal on laastuplaat(J). Kui toimetatakse gaasiga, ei tohiks leeki suunata otse suitsuahju seina vastu.

Korstnamoodulitest suitsuahju võib ehitada ka otse maapinnale, kuid toetav betoonplaat annab asjale siiski hoopis teise tugevuse ja stabiilsuse. Enne plaadi valamist tuleks mõistagi murukamar eemaldada.


Kalamees Jensi seitse kavalust:


Suitsukala õllegaPuhasta ja kuivata toored räimed väga hoolikalt. Torka nad silmapidi suitsutusvardasse ja riputa kõigepealt jahedasse ja tuulisesse kohta, kuni nende nahk on täiesti kuiv.

Laota süsi restile ja süüta. Alumine õhuklapp peaks olema täiesti lahti ja kaas pisut praotatud. Nii soojeneb ahi ja süttivad söed kõige paremini.

Kui söed juba heledalt hõõguvad, täidetakse saepurupann peaaegu ääreni. Mina kasutan pöögisaepuru, aga kõlbab ka mis tahes muu lehtpuu oma. Saepuru süütan kvaliteetse süütevedeliku abil. Kui vedelik on põlenud, võib kalad ahju tõsta, alumise õhuklapi ja ahjukaane üsna tihedalt sulgeda.

Temperatuuri ja suitsemist reguleeritakse nüüd õhuklapi ja kaane avamise ja sulgemisega. Kaant on mõttekas avada vaid siis, kui ahjusoojus tõuseb väga kõrgele.

Iga veerand tunni tagant tuleks saepuru segada, siis suitsevad nad kõige paremini. Tunni pärast peaks ahju kuumus olema umbes 70 kraadi.

Kalad peaksid olema valmis 1,5–2 tunni pärast. Tõsta nad taldrikule ja pane alles siis soola.

Kogu artikkel puudutab seni vaid kuumsuitsutust, kus temperatuur tõuseb nii kõrgele, et liha- ja kalavalgud juba hüübivad nagu kanamuna.

Külmsuitsutus säilitab toiduvalke palju paremini, sest selles protsessis ei tohiks soojus tõusta üle 28 kraadi. Meie näidisahjus enam koldesse tuld ei tehtagi, kogu kuumus saavutatakse vaid saepurupannil.


Allikas: internet
avatar
Piibu
Admin


Vaata kasutaja profiili http://kalamola.forum.co.ee

Tagasi üles Go down

Vaata eelmist teemat Vaata järgmist teemat Tagasi üles


 
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele